خشکسالی

دامداری؛ پیشه روبه زوال قرقی
خشک‌سالی و افزایش قیمت علوفه باعث شده‌است برخی از اهالی قرقی عطای دامداری را به لقایش ببخشند.
بی‌آبی، عشایر را به یک قدمی مشهد کشاند
محمد افضلی، بزرگ قبیله می‌گوید: سال‌های قبل در اطراف روستای صالح‌آباد چادر می‌زدیم تا دام‌هایمان از علفزار‌های سرسبز آن اطراف تغذیه کنند. اما سه‌سال است که قحطی و بی‌آبی امانمان را بریده.
طراح اولین گلخانه بدون خاک در کشور
سعید محمدزاده، حالا به‌عنوان پژوهشگر و محقق برتر در حوزه کشاورزی و محصولات گلخانه‌ای ابتکارات و پژوهش‌های محققانه بسیاری انجام داده است. او در برخی از این پژوهش‌ها از جمله کشت بدون خاک پیش‌گام است و تحقیقاتش در افزایش میزان و کیفیت تولید محصولات کشاورزی و گلخانه‌ای تأثیر زیادی داشته است. به‌واسطه همین تحقیق، رتبه محقق برتر کشور در حوزه محصولات گلخانه‌ای و کشاورزی را از وزارت جهاد کشاورزی در سال1399 کسب کرده است.
سال 46 اطلاعات هواشناسی را رمزگشایی می‌کردیم!
ابتدای دهه 50 بود که هواشناسی در ایران رواج یافت. تا قبل از آن پیش‌بینی هوا برای کسی مهم نبود. کشاورزان برای کاشت و برداشت‌های خود به شیوه‌های سنتی عمل می‌کردند و مردم عادی هم کارها و فعالیت‌های مهمشان را به قضا و قدر می‌سپردند؛ اما بعد از سال 50 برای عموم مردم و کشاورزان پیش‌بینی کارشناسان آب‌وهواشناسی مهم شد. تا قبل از آن پیش‌بینی هوا فقط به درد فرودگاه‌ها و خلبانان می‌خورد؛ اگرچه که بیش‌ از 70 درصد خلبانان باز هم به حس ششم خودشان اعتماد و پرواز می‌کردند. آن روزها فقط فشار هوا، رطوبت، دما، سرعت و سمت و سوی باد برای فرودگاه‌ها برای پرواز مهم بود.
خشکاله، پویشی در بحران خشک‌سالی
رضا زمانپور متولد 1347 در شهرستان است. خانواده‌اش دامدار و کشاورز بودند و او از نزدیک با مسائل و مشکلات قشر روستانشین از جمله تأثیرات مخرب خشک‌سالی‌ها بر شغل دامداری آشنایی کاملی دارد. به دنبال خشک‌سالی‌های چند سال اخیر و چندبرابرشدن قیمت خوراک دامی‌ بسیاری از دامداران ناچار به فروش گوسفندان و محدودکردن فعالیتشان شده‌اند. زمانپور برای حل این مشکل با الهام‌گرفتن از یک فعالیت ساده و قدیمی‌ که در بین خانواده آن‌ها رسم است ایده جمع‌آوری پوست میوه و تبدیل کردن آن به کنستانتره دامی‌ را شروع کرده است.
ثبات قیمت میوه بعد از تزریق واکسن
در دوران اوج کرونا به‌ویژه در موج چهارم و پنجم کرونا قیمت برخی میوه‌ها مثل هویج و لیمو شیرین به دلیل تأثیرات درمانی که بر بیماران کرونایی و جلوگیری از کرونا داشت به چند برابر رسید و حتی نایاب شد. ما در همین مغازه و اوج موج پنجم یک کیلو هویج را تا 35و 45هزار تومان هم فروختیم. حتی وقتی برای خرید هویج به بازار میوه و تره‌بار می‌رفتیم در آنجا هویج نبود و اگر هم پیدا می‌کردیم باید با قیمت گران می‌‌خریدیم. تحت تأثیر این جوّ کرونایی فقط کافی بود یک نفر بگوید خیار خاصیت ضدکرونایی دارد تا قیمتش به اوج برسد.
نانو ناجی کشاورزی در کم‌آبی
متین جهانگیری می‌گوید: با توجه به قرارگرفتن کشور ما در منطقه گرم وخشک وکمبود شدید منابع آبی، علم نانو گیاهی می‌تواند نجات‌دهنده ما از دست کم‌آبی و تأمین‌کننده مواد غذایی کشور باشد. من نیز دوست دارم در همین زمینه فعالیتم را ادامه بدهم و برای رسیدن به این تکنولوژی تمام تلاشم را به کار می‌گیرم.