کد خبر: ۱۵۷۳۸
۰۸ آبان ۱۴۰۵ - ۱۲:۴۰
ملیحه ابراهیمی

ملیحه ابراهیمی قرآن را با طراحی کتاب به بچه‌ها آموزش می‌دهد

ملیحه ابراهیمی که پنج کتاب برای کودکان تصویرسازی کرده و نوشته، معتقد است: در تالیف کتاب‌های قرآنی نمی‌شود تفسیر به رأی کرد. او ساعت‌ها مطالعه می‌کند و درنهایت به‌گفته خودش، توسل و توکل به خداوند را سرلوحه آغاز نگارش می‌کند.

نویسنده‌ها همه ذوقشان، دانششان و توانایی‌شان در نوشتن را در نوک قلم جمع و اثری خلق می‌کنند که از آنها به یادگار می‌ماند. بسیاری از همین نویسندگان، کتابشان خلاصه اِشراف خودشان به موضوع کتاب است، اما نویسنده‌ای که درحال خواندن صحبت‌هایش هستید، شیوه‌اش فرق می‌کند. به قول خودش، در وادی قرآن است و هرچه را دارد، مدیون قرآنی می‌داند که در دو سال کلش را حفظ کرده است. مدام تاکید می‌کند خودش کاری نکرده است و اصرار دارد از حدیثی بگوییم که حضرت علی (ع) در آن، دل نوجوان را زمینی خالی می‌داند که باید بهترین بذر در آن کاشته شود.

 

دیپلم نقاشی دارد

خانم ابراهیمی متولد ۶۳ است. او در محله ایثارگران مشهد متولد شده است و هنوز هم در همان محله ساکن است. تحصیلات ابراهیمی تا مقطع دیپلم پیش می‌رود. او دیپلم نقاشی دارد، اما همین روز‌ها می‌خواهد جهشی برای کنکور کارشناسی‌ارشد امتحان بدهد: «آن‌هایی که حافظ کل قرآن هستند، درواقع مدرک کارشناسی را دارند. وقتی برای ارشد امتحان بدهم، مدرک کارشناسی‌ام را هم دریافت می‌کنم.»

به‌گفته خودش، رشته نقاشی پرهزینه بوده و همین امر باعث شده است که دور لیسانس نقاشی را خط بکشد، اما زندگی برای او مسیر دیگری را درنظر گرفته است: «زمانی می‌خواستم کنکور بدهم. همان زمان مسئول کتابخانه مسجد امام‌خمینی (ره) بودم. نمی‌دانم چرا مدام در ذهنم سوال‌های مختلفی از قرآن مطرح می‌شد؛ اینکه مثلا قرآن نظرش درمورد حقوق چیست.

اینکه در فلان موضوع، خدا در قرآن چه گفته است. سرانجام نمی‌دانم چه شد که خودم را درحال حفظ قرآن دیدم. در عرض دو سال توانستم قرآن را حفظ کنم، اما هنوز هم مانند هر حافظ دیگری، زمانی از وقتم را در روز، صرف تثبیت قرآن می‌کنم تا آنچه حفظ کرده‌ام، فراموش نکنم. با حفظ قرآن و تدبر در معانی عمیقش، جواب خیلی از سوالاتم را پیدا کردم.»

 

ملیحه ابراهیمی

 

آرزوی تلفیق آیات قرآن با هنر نقاشی

برادر ملیحه ابراهیمی در جامعه قاریان قرآن مشهد کار می‌کند و همین امر باعث می‌شود که پای ملیحه هم به آن مرکز باز شود. رفت‌وآمدش به جامعه قاریان باعث می‌شود تصویرسازی و نوشتن کتاب ویژه کودک و نوجوان به او پیشنهاد شود. ازسویی دانش قرآنی دارد و قرآن را حفظ است و از سوی دیگر آرزو دارد قرآن را با هنر تلفیق کند. همین امر باعث می‌شود هر روز وقتش را برای تدبر در قرآن بگذارد تا بتواند قرآن را به زبانی ساده به کودکان آموزش بدهد: «تا حالا چهار جلد کتاب درزمینه قرآنی برای کودک و نوجوان با تصویر و متن من چاپ شده است و کتاب پنجمم زیرچاپ است و درحال نگارش و تحقیق درزمینه ششمین کتاب هستم که ۵۰ درصد کارش انجام شده است.»

 

اولین کتاب؛ «قرآن برای بچه‌ها»

وی درمورد اولین کتابی که به رشته تحریر درآورده است، می‌گوید: «اولین کتابی که جامعه قاریان، تالیفش را به من پیشنهاد داد، درزمینه حفظ و آموزش مفاهیم سوره‌های کوچک به کودکان بود. «قرآن برای بچه‌ها» با تدبر و تحقیق در تفسیر نور حجت‌الاسلام محسن قرائتی سال ۹۲ به چاپ رسید. در این کتاب، سوره‌های کوچک جزء ۳۰ به‌همراه مضامین ساده تفسیر آن به زبانی ساده به رشته تحریر درآمد. من طراحی سوره و نگارش متن را انجام دادم. جامعه قاریان، کتاب را برای چاپ به کانون تبلیغات در قم فرستادند. تصویرسازی کتاب آنجا انجام شد و کتاب برای اصلاح نهایی به من داده شد و سپس به چاپ نهایی رسید.

«قرآن برای بچه‌ها» با تدبر و تحقیق در تفسیر نور حجت‌الاسلام محسن قرائتی سال ۹۲ به چاپ رسید

کتاب‌های دوم و سوم ابراهیمی درمورد احادیث کوتاه برای کودکان است. در این کتاب، رنگ‌آمیزی طرح‌هایی که ابراهیمی آن را طراحی کرده بود، برعهده کودکان گذاشته شده بود: «رنگ‌آمیزی در این دو کتاب، کاملا تربیتی بود؛ یعنی کودک طبق حدیثی کوتاه از ائمه معصوم (ع) می‌آموخت که تجسس نکند، حرف زشت نزند و...» کتاب چهارم ملیحه ابراهیمی درمورد آیت‌الکرسی است: «این آیه برای اولین‌بار در کشور تصویرسازی شده است. در روند مطالعه این کتاب، کودک کاردستی درست می‌کند. رنگ‌آمیزی می‌کند. شعر یاد می‌گیرد و... برای تالیف این کتاب هشت ساعت زمان گذاشتم و تفسیر‌های این آیه را خواندم.»

وی درمورد پنجمین کتابش هم می‌گوید: «این کتاب درمورد سوره‌های بلند جزء ۳۰ قرآن است. برای تالیفش از تفسیر برهان استفاده کردم.»

 

روزی دو تا سه جزء قرآن می‌خوانم

او موضوعات کتاب را بادقت مطالعه می‌کند و با وسواس کارش را پیش می‌برد؛ چراکه معتقد است در تالیف کتاب‌های قرآنی نمی‌شود تفسیر به رأی کرد. او بار‌ها با استادان راهنما به گفت‌و‌گو می‌پردازد. ساعت‌ها مطالعه می‌کند و درنهایت به‌گفته خودش، توسل و توکل به خداوند را سرلوحه آغاز نگارش می‌کند.

بیشتر وقت ملیحه ابراهیمی در روز صرف تثبیت حفظ قرآن می‌شود: «حفظ قرآن فرّار است و باید دو یا چهار سال تداوم داشته باشد؛ برای همین من روزی دو تا سه جزء قرآن می‌خوانم.» کار کردن برای کودک و نوجوان برای ملیحه ابراهیمی لذت بخش است؛ چراکه از اهمیت این کار آگاه است: «همیشه در این زمینه حدیثی از حضرت علی (ع) را در نظر دارم. حضرت در این حدیث، قلب کودک را به زمینی خالی تشبیه می‌کنند که باید بهترین کاشت در آن صورت پذیرد.» او معتقد است: «چطور می‌شود در تربیت کودک و نوجوان دقت نکرد وقتی می‌دانیم که کودکان سرمایه دینمان هستند. در‌حال‌حاضر ایراد‌های فاحش تربیتی در تربیت کودکان از همه‌سو مشاهده می‌شود.»

ابراهیمی با خوشحالی و افتخار می‌گوید: «کتاب‌هایی که تا حالا با توکل به خدا تالیف کرده‌ام، از نمایشگاه کتاب به کشور‌های آلمان، پاکستان و عربستان فرستاده شده است.»

 

*این گزارش شنبه، ۱۶ تیر ۹۷ در شماره ۲۹۷ شهرآرامحله منطقه ۲ چاپ شده است.

آوا و نمــــــای شهر
05:00
03:04
اینستاگرام