کد خبر: ۱۴۹۴۴
۰۵ تير ۱۴۰۵ - ۱۲:۳۰
تعزیه خوانی در چهارراه آزادشهر

هفت ساعت شبیه‌‏خوانی در چهارراه آزادشهر

شبیه‌‏خوانی واقعه کربلا و روز عاشورا ۷ ساعت طول می‌‏کشد، این شبیه‌‏خوانی بیشتر در روستا‌ها کامل خوانده می‌‏شود، اما در چهارراه آزادشهر مشهد نیز داستان‏ مصیبت امام حسین (ع) با حضور پنج‌هزار نفر کامل شبیه‌‏خوانی شد.

صبح عاشوراست و هیچ نیازی نیست که بگویم در مشهدالرضا چه غوغایی برپاست. شهر پر شده از هیئت‏‌هایی که برای عزاداری آمده‌‏اند و راه حرم را در پیش گرفته‌‏اند. هر کسی به شکلی ارادت خود را به امام حسین (ع) نشان می‌‏دهد؛ یکی با سینه‌‏زنی و زنجیرزنی، یکی با نذری پخش‌‏کردن، یکی با برپایی خیمه و توزیع چای، یکی هم با اجرای برنامه شبیه‌‏خوانی؛ و اینجا صبح عاشوراست جایی که مردم در چهارراه آزادشهر و محله آزادشهر مشهد گرد مجلسی جمع شده‌‏اند.

 

از ۵۰۰۰ عزادار حسینی پذیرایی می‌شود

خاطرم نیست، اما به گمانم این اولین‌‏باری است که در این محل به همت شهرداری مجلسی به این بزرگی برپا می‌‏شود. چهارراه را از صبح ‏زود بسته‌‏اند تا فضای آن را برای شبیه‏‌خوانی ظهر عاشورا آماده کنند، لابه‌‏لای مردم می‌‏گردم، خیلی‏‌هایشان مال این منطقه نیستند و از جای‏‌جای شهر به اینجا آمده‌‏اند تا مراسم شبیه‌‏خوانی ظهر عاشورا را که از سوزناک‏‌ترین شبیه‏‌خوانی‌‏هاست تماشا کنند و در ماتم امام خود اشک بریزند.

یکی از طبرسی آمده و می‌‏گوید: دیروز داخل پارک ملت برنامه شبیه‌‏خوانی اجرا کرده‌اند و آن‏هایی که دیده بودند خیلی تعریفش را می‏‌کردند، خیلی دوست داشتم در ظهر عاشورا شبیه‌‏خوانی ظهر عاشورا را تماشا کنم. در ادامه حرف‌‏های این جوان یکی از دست‏‌اندرکاران اجرایی مراسم هم می‌‏گوید: دیروز در محل پارک ملت مراسم شبیه‌‏خوانی برپا بود و به همت خیرین و ورزشکاران پارک ملت از ۳۰۰۰ نفر پذیرایی شد و امروز نیز قرار است از ۵۰۰۰ عزادار حسینی بعد از مراسم پذیرایی شود.

شهرداری منطقه جلسات زیادی برای هماهنگی این مراسم گذاشته شده و همان طور که می‌‏بیند مراسم عظیمی برپا شده است. لابه‌‏لای جمعیت برمی‌‏گردم، مادر دیگری که از قاسم‏‌آباد خودش را به محل شبیه‌خوانی رسانده، می‌‏گوید: برای من سخت است تا حرم بروم و عزاداری کنم، همین‌جا با دیدن صحنه‌‏های عاشورا می‏‌توانم عزاداری کنم. خیلی وقت بود که شبیه‌‏خوانی ندیده بودم.

 

تعزیه خوانی در چهارراه آزادشهر

 

شبیه‌خوانی روزعاشورا ۷ ساعت طول می‌‏کشد

پیرزن اشک‏‌هایش را پاک می‌کند و به سمت شبیه‌خوان‏ها که وارد میدان می‌‏شوند، برمی‏‌گردد که تازه شبیه‌‏خوانی روز تاسوعا را به ‏پایان برده‌‏اند و حالا برای شبیه‌‏خوانی داستان حضرت ابوالفضل(ع) دوباره وارد میدان می‌‏شوند.

شبیه‏‌خوان‌‏ها همان‏‌هایی هستند که دو روز قبل در محل باغ نادری برنامه اجرا کرده‌‏اند، به سراغ برات‌‏محمد دلبری که سرپرستی گروه را دارد می‌‏روم و از شبیه‏‌خوانی امروز می‌‏پرسم. او با اشاره به صحنه می‌‏گوید: مردم داستان حضرت ابوالفضل را خیلی دوست دارند، چون این بزرگوار هم شجاع بوده و هم فداکار. امروز ابتدای داستان روز تاسوعا را اجرا کردیم و الان داستان حضرت ابولفضل را و پس از آن داستان حضرت علی‏‌اکبر و در آخر هم داستان ظهر عاشورا و قتل امام حسین (ع) را شبیه‏‌خوانی می‏‌کنیم.

او ادامه می‏‌دهد: معمولا در شهر‌ها به دلیل کمبود وقت کمتر پیش می‌‏آید واقعه کربلا و روز عاشورا را کامل شبیه‌‏خوانی کرد، چون ۷ ساعت طول می‌‏کشد، این شبیه‌‏خوانی بیشتر در روستا‌ها کامل خوانده می‌‏شود، اما امروز با وقتی که در اختیار ما قرار داده‌‏اند می‌‏توانیم داستان‏ مصیبت امام حسین (ع) را کامل شبیه‌‏خوانی کنیم. از ساعت ۷ شروع کرده‌‏ایم و تا ۴ بعدازظهر شبیه‌‏خوانی طول خواهد کشید.

 

تعزیه خوانی در چهارراه آزادشهر

 

موضوعات شبیه‌‏خوانی بیشتر از ۲۵۰ مورد است

جمعیت لحظه به لحظه بیشتر می‏شود و دلبری برایم می‏‌گوید: موضوع‏‌های شبیه‌‏خوانی و تعزیه بیشتر از ۲۵۰ مورد است که برخی از آن‏ها مثل شرح مصایب طفلان مسلم، ماجرای حربن‌‏یزید ریاحی و شهادت وی، داستان وهب، شهادت عبدالله پسر امام حسن (ع)، طفلان زینب (س)، حماسه آفرینی حضرت ابوالفضل‏العباس‏ (ع) در روز عاشورا، شهادت حضرت علی اکبر‏ (ع) و قاسم بن حسن (ع) بیشتر خوانده می‌‏شوند.

موضوع‏‌های شبیه‌‏خوانی و تعزیه بیشتر از ۲۵۰ مورد است که مصائب طفلان مسلم و حربن‌‏یزید بیشتر خوانده می‌شود

او همین‌طور نقش‏‌ها را معرفی می‏‌کند‏؛ سیدقاسم عطایی نقش امام حسین (ع)، مهدی اردلان‏پور نقش حضرت ابوالفضل، الیاس حلیمی، علی‌‏اکبر می‌‏شود و سیدسجاد عطایی نقش سکینه را بازی می‌‏کند. سیدجعفر عطایی نقش شمر، سید صادق عطایی نقش ابن سعد، سیدیزدان عطایی نقش عبدا...، سید مهدی شفاپور نقش اولیاخان، ماشاا... شرقی نقش مخالف و سیدجعفر شفاپور که نوجوانی است نقش حضرت زینب (س) را عهده دار است. اکبرپور و جواد فتحی هم طبل و شیپور می‏زنند.

 

چرخاندن علم پهلوانان خراسان در پارک ملت

نزدیک ظهر است و شبیه‏‌خوانی به سوزناک‏ترین لحظات خود رسیده‌‏است جایی که شمر تیغ برگلوی امام حسین (ع) می‏‌گذارد و صدای ناله جمعیت را بلند می‌‏کند. با شهادت امام حسین (ع) شبیه‌‏خوانی ظهر عاشورا ظاهرا به پایان می‌‏رسد، اما با آتش‌‏زدن خیمه‏‌هایی که در محل مراسم آماده کرده‌‏اند دوباره جمعیتی که برای لحظاتی آرام شده بود به جوش می‌‏آید. در این قسمت همان اعضای شبیه‌‏خوان در نقش‌ها مخالف به صورت نمادین خیمه‏‌های اردوگاه امام حسین (ع) را به آتش می‌‏کشند.

بعد از اتمام شبیه‏‌خوانی که به قول دلبری با حضور مردم خیلی پرشور برگزار شده بود نوبت به عزاداری گروه ورزشکاران پارک ملت می‏رسد که با علم یازده تیغه‌‏ای وارد میدان عزاداری ‏شوند. علم بزرگی است که به علم پهلوانان خراسان معروف است و چند تن از ورزشکاران باشگاهی به همین نام مثل محمد حیدری، داریوش حقیقی، علی حقیقی، فضل‏ا... حقیقی، احمد زارع، محمود زارع و محمد حقیقی آن را حمل می‌‏کنند.

حالا سکوت مردم شکسته است و آن‏ها هم همراه گروه پهلوانان به عزاداری می‌‏پردازند تا شکوه خاصی به مراسم امروز بدهند. بعد از اتمام عزاداری به سراغ محمد حقیقی می‌‏رویم که هم سرپرستی باشگاه پهلوانان را به ‏عهده دارد و هم مسئولیت گروه ورزش پارک ملت را. او در خصوص این مراسم می‏‌گوید: ما سال‏هاست که در عزاداری مولایمان شرکت می‌‏کنیم و با توجه به همکاری‌‏هایی که با شهرداری داریم امروز هم در خدمت شهرداری به مردم خدمت کردیم.

او ادامه می‌‏دهد: خیلی از ورزشکاران پارک ملت امروز اینجا همکاری دارند، اما از آنجا که بخش اصلی کار ما حمل علم بود برای همین از اعضای باشگاه پهلوانان خراسان استفاده کردیم. این علم که امروز در مراسم گردانده شدف بسیار سنگین است و کار هر کسی نیست که آن را بلند کند.

گروه نشاط از عزاداران پذیرایی می‌کنند

نوبت به پذیرایی مردم رسیده است و حالا می‌‏شود بسیاری از ورزشکاران پارک ملت را که حقیقی هم به آن‏ها اشاره کرده بود، لابه‌‏لای جمعیت دید که از عزاداران پذیرایی می‏‌کنند. عده زیادی از این ورزشکاران را خانم‏‌ها تشکیل می‌‏دهند که برای اولین‌‏بار است در چنین مراسمی مشارکت دارند.

خانم تیموری که مسئولیت بانوان گروه نشاط پارک ملت یا همان بانوان ورزشکار پارک را به ‏عهده دارد، می‌گوید: برای ما جای افتخار دارد که با لباس خدمتگذار در خدمت عزاداران عاشورایی باشیم. ۳۰ تا ۴۰ نفر از خانم‏‌های ورزشکار امروز اینجا فعال هستند؛ معمولا ما در داخل پارک فعالیت می‏‌کنیم، اما این اولین‌‏باری است که با هماهنگی شهرداری منطقه در چنین حرکتی شرکت می‏‌کنیم. نمی‌‏توانم زیاد با خانم تیموری صحبت کنم چرا که عزادار زیادی باید با غذای نذری امام حسین (ع) پذیرایی شوند، غذایی می‏‌گیرم و از شلوغی جمعیت می‏‌گذرم.

 

*این گزارش آذر سال ۹۰ در شماره ۴ شهرآرامحله منطقه ۱۱ چاپ شده است.

آوا و نمــــــای شهر
03:04
03:44
اینستاگرام